Öka kvinnors tillgång till bil

Idag, den 8 mars, är det den internationella kvinnodagen. En dag full av seminarier, kulturevenemang, demonstrationer och möten i syfte att lyfta fram kvinnors rättigheter och lika möjligheter. Vad är det då som har varit de viktigaste framstegen för kvinnors rättigheter och möjligheter i Sverige?

Naturligtvis handlar det om att kvinnor och män ska ha samma lön för lika arbetsinsats och att kvinnor och män ska ha samma karriärmöjligheter, men det allra viktigaste är kanske inte pengarna och karriären utan att få vardagen att gå ihop.

- En viktig faktor för att få vardagspusslet att falla på plats är att våra resor till och från jobbet fungerar, att det är smidigt att hämta och lämna på förskolan eller skolan, att skjutsa barnen till fotbollsträningen eller att handla mat, säger Jessica Alenius, vice VD för BIL Sweden.

I debatten får man ofta intryck av att män åker betydligt mer bil medan kvinnor åker betydligt mer kollektivt, men enligt den senaste resvaneundersökningen använder såväl kvinnor som män bil i drygt 70 procent av resorna – kvinnor i 73 procent och män i 76 procent.

Det näst vanligaste färdsättet för män är cykel följt av buss. Kvinnor uppvisar samma mönster. När det gäller resor gjorda med T-bana, spårvagn eller tåg så är skillnaderna marginella mellan kvinnor och män.

- Det är däremot kvinnor som i högre grad hämtar och lämnar barn på dagis och skola samt handlar mat och gör andra inköp. Vid hämtning/lämning av barn och olika inköpsresor är bilen det smidigaste och effektivaste färdmedlet. Transportpolitiken borde därför inrikta sig på att öka tillgången till bil för kvinnor eftersom de egentligen har det största behovet, avslutar Jessica Alenius.
 

För mer information kontakta vice vd Jessica Alenius tfn 08-700 41 19 eller 070-235 63 19